201611 Frenak2

2016. november 5., 14:00
Compagnie Pal Frenak – Nyilvános workshop
2016. november 7. 20:00
Compagnie Pal Frenak – LUTTE Maraton

"Tanulmány a küzdelemről: a harc testi, lelki, filozófiai, mitológiai, esztétikai és metafizikai megközelítése. És persze tiszta, brutális tánc színházi körülmények között. A LUTTE talán az utóbbi tíz év legfontosabb darabja a Frenák-életműben." (Magyar Narancs)

Lutte. Küzdelem, harc, erő, revolúció. Egymásnak-magunknak feszülés, felülkerekedés és legyőzetés. A Moholy-díjas koreográfus Frenák Pál legújabb darabja, ez alkalommal mozgó kiállítássá, helyszínspecifikus etűd-maratonná alakítva, kifejezetten a Collegium Hungaricum Berlin tereire formálva.
201611 Frenak4
A Frenák Pál Társulat új előadásában a küzdő felek egyszerre ütköznek össze egymással és önmagukkal. Saját törékenységük ellen harcolnak, a küzdelemben saját magukon kerekednek felül és saját magukkal szemben maradnak alul.  A LUTTE egyszerre merít Frenák Pál koreográfus által megteremtett jellegzetes mozgásanyagból, a jelnyelvből és a harcművészetek-küzdősportok mozgásvilágából, miközben ellenpontként megjelenik a skandináv mitológia egy-egy absztrakt eleme is. A kreációs folyamat részeként a társulat 2016 tavaszán rezidensként kutatott-próbált a Collegium Hungaricum Berlin épületében, ahová most, rendhagyó formában tér vissza a kész produkció.

„Egész életünk arról árulkodik, hogy hogyan leszünk a külvilág vagy épp önmagunk isteneivé, hogy onnan az állatias létbe zuhanjunk bele a legváratlanabb pillanatokban, hullámozva szerepeink folytonos változásában. Harcolunk, nyerünk és veszítünk, áldozatok és zsarnokok vagyunk, elhullunk a porban és újra feltámadunk, az égbe emelkedünk. Frenák darabja pedig tűéles képet nyújt ezen pillanatok sokaságáról..." (Fidelio)

Résztvevő táncosok: Eoin Mac Donncha, Maurer Milán, Esterházy Fanni, Várnagy Kristóf, Keresztes Patrik.

Frenák Pál
Frenák Pál az 1980-as évek derekától Párizsban dolgozott a klasszikus balett illusztris személyiségeivel, valamint Cunningham, illetve Limón tánctechnikát tanult. 1998-ban elnyerte a kyotói Villa Kujoyama koreográfusi díját, amelynek köszönhetően több mint fél évet töltött Japánban. 1999-ben a már tízéves múltra visszatekintő Compagnie Pal Frenakot fiatal magyar táncosokkal kibővítve párizsi és budapesti székhellyel működő magyar-francia társulattá alakította, mely egyedülálló táncnyelvet hozott létre. Alkotásaival kétszer nyerte el a Lábán Rudolf-díjat. 2002-ben Harangozó-díjjal, 2006-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével, 2007-ben Imre Zoltán koreográfusi díjjal tüntetik ki.