A Moholy-Nagy Galéria és annak Stúdiója a Collegium Hungaricum Berlin egész évben nyitva tartó kiállítóterei, amelyek programjának középpontjában a festészet, szobrászat, fotográfia és grafika, valamint (hang-)installációk állnak, de a kortárs művészet számos intermediális területét is érinti. Célunk, hogy a magyar művészeket nemzetközi kontextusban mutassuk be.

A kiállításokat rendszerint kifejezetten a .CHB számára, annak mediális adottságait figyelembe véve alakítják kurátoraink, akik a művészekkel együtt kiemelt szerepet szánnak a .CHB panorámaablakának, amely lehetővé teszi az utcai vetítést. A Moholy-Nagy Galéria részvétele olyan nemzetközi fesztiválokon, mint pl. a transmediale, a Berlinale, a Tudományok Éjszakája, a Berlin Biennale, a Homlokzati-Média Fesztivál vagy a Fotográfia Hónapja, az elmúlt négy év során immár hagyományossá vált.

A Moholy-Nagy Galéria 2012-es első kiállításai két, határon túli fiatal magyar művész berlini bemutatkozását tette lehetővé. A Szlovákiában élő Mayer Éva és a gyergyószentmiklósi Miklós Hajnal kiállításáról archívumunkban olvashat bővebben. Április 28-án ismét kettős kiállításmegnyitóval vártuk vendégeinket: Albert Ádám térinstallációs kiállításában a 17. századi holland kukucskálódobozok mintájára elkészített illuzionista dobozok a 18-19. század két szellemóriása, Alexander von Humboldt és Johann Wolfgang von Goethe dolgozószobái teréből kiindulva idézték meg a hely és lakói szellemét (bővebben itt olvashat a kiállításról). A Khimaira magyar-német művészcsoport kiállításprojektje pedig korunk olyan intézményeire, technikai médiumaira, illetve ideológiáira reflektált, amelyek ember és környezete viszonyával, illetve ezek szélesebb összefüggéseivel foglalkoznak (további információk itt). 2012. június 16-ától augusztus 28-ig volt látogatható Gentle War - Intermediális Olimpiai Játékok c. kiállításunk. A kiállításról bővebben itt olvashat, a megnyitóról készült képeket pedig itt tekintheti meg.
A 2012-es év nyarán, egy erdélyi művésztelepen létrejött alkotásokból válogatott Közeli messzeség című kiállításunk, amely  2012. október 7-ig volt megtekinthető. Ezt követően a Moholy-Nagy Galéria adott helyet a Kritika és krízis című, három évre tervezett, nemzetközi intézmények együttműködésében megvalósuló projekt A szabadság szédülete című kiállításának, amelynek kurátora Krasznahorkai Kata. A 2012-es évet az NKA-ösztöndíjas Bócsi Krisztián fotókiállítása zárta.
2013-ban a Kritika és krízis kísérőrendezvényei, köztük a transmediale-val együttműködésben megvalósuló programot követően a Moholy-Nagy Galériában a Syntonyms című kiállítás, a Stúdióban pedig Oravecz Tímea Anita kiállítása várta az érdeklődőket. 2013-as nyári kiállításunk Ámos Imre művészetét mutatta be kortárs reflexiókkal kiegészítve. Ősszel a Munkácsy-díjas Matzon Ákost hoztuk Berlinbe, konstruktivista munkássából bemutatva egy válogatást. Balikó Emese, Őry Annamária és Varga Ferenc a Zeitgarten / Időkert c. kiállítás keretében mutatkozhatott be a berlini közönségnek. Különleges élményt nyújtott Sabine Kacunko LOOPING LIFE elnevezésű interdiszciplináris projektje, amely Semmelweis Ignácnak állított emléket.
A Moholy-Nagy Galéria legnagyobb vállalkozása a 2014-es évben minden bizonnyal az I. világháború kitörésének 100. évfordulója alkalmából létrejött komplex kiállítási programunk volt A nagy ábránd. Közép-Európa az I. világháborúban, avagy: Az irrealitás szemüvege címmel. A Stiftung Deutsche Klassenlotterie Berlin nagyvonalú támogatásával megvalósult projekt az 1914 és 1918 közötti események tisztán történeti feldolgozásáról a 20. századi individuum általános krízisére helyezva a súlypontot az I. világháború okozta civilizációs sokkot kísérelte meg szemléltetni egy féreglyuk-effektusra épülő installációval. Csakúgy, mint az I. világháború évfordulójára, a berlini fal leomlásának 25. évfordulójára is több rendezvény emlékezett Berlin szerte, így a .CHB-ban is. Horváth Ernő Kivésett szabadság c. fotókiállítása felidézte a 25 évvel ezelőtti eseményeket. A Moholy-Nagy Galéria további kiállításai, programjai a 2014-es évben: Gratis; Schizophrenia Taiwan 2.0; Best of .CHB; Artpool-könyvbemutató; Balkantango Velofetish; L'âge héroϊque; Gallery Weekend; Berlin Art Week; Fragments of Empires; Makovecz Imre kiállítása a Műszaki Egyetemen; Reviczky Zsolt fotókiállítása.

 

Dr. Baksa Soós Veronika
Moholy-Nagy Galéria | művészeti vezető (2008-2014)
Collegium Hungaricum Berlin