2017. szeptember 22. 20:00 | SPIRÁLIS REZIDENCIÁK #07 Koncert
Collegium Hungaricum Berlin, Dorotheenstraße 12
A belépés ingyenes.

 

Folytatódik a Collegium Hungaricum Berlin kétéves kísérleti zenei rezidenciaprogramja, a Spirális Rezidenciák. A program ezúttal egy összeszokott duót: Czitrom Ádámot és Porteleki Áront látja vendégül Magyarországról, akik az egyhetes közös munka során installatív zenei helyzetet hoznak létre a felkért partnerrel, Mia Dyberg szaxofonossal és Roberta WJM Andreucci elektronikus zenei előadóval együttműködve.

A Spirális Rezidenciák hetedik epizódja a Kaleidoscope címet viseli, a téma pedig, amelyet az alkotók kidolgoznak, az integráció. A sorozat utolsó előtti darabjaként ez részben az eddigi hat téma összegzését és az azokra való reflexiót is jelenti – de magában foglalja az életre mint természetes hierarchiák, rendszerek és formák összegzésére, a Spirális Dinamika szintjei közötti különbségekre adott válaszokat is.

A szeptember 16-22. között zajló, egyhetes workshopot szeptember 22-én, pénteken 20 órakor koncert zárja a Collegium Hungaricum Berlin épületében.

 

A résztvevőkről

 

Czitrom Ádám – gitár
Porteleki Áron – dobok


Artikel spires7-CzitromPorteleki

A Porteleki Áron és Czitrom Ádám alkotta dob-gitár duó markáns színfoltja a budapesti alternatív szcénának. A két zenész külön-külön is rengeteg zenei projektben és zenekarban dolgozik, otthonosan mozognak a jazz, a rock, az experimentális műfajokban, de a magyar népzenében is. Párban a sodrás és radikális műfaji eklekticizmus jellemzi őket. Sajátos zenei világuk sokféle hangképben ölt testet a megkomponált és spontán formálódó zenei történések közötti cikázásban. Egy saját identitását folyton újraértelmező szellem kibontakozása, mely csak a jelenidőben lehet otthon.

 

Mia Dyberg – szaxofon

Artikel spires7 miadyberg
Fotó: Peter Gannushkin

Mia Dyberg dán szaxofonos, egyike az európai jazz szféra új izgalmas egyéniségeinek. Sajátos hangvilágának kifejezési módja a vad kísérletezések és a skandináv melankólia metszeteként definiálható. Olyan improvizátorokkal zenél együtt, mint Clayton Thomas, Herb Robertson, Axel Dörner, Tobias Delius, stb. Ugyanakkor egyik alapítója a nemzetközi improvizátorok The Community nevű kollektívájának.
„Dyberg kiegészítő hangképző eszközök és technikák széles sorát használja, egészen az AACM-tól jól ismert mély párbeszédes, játékos dialógusokkal teli és blues-os elmesélő passzázsokig terjedően.” Clifford Allen, New York City Jazz Record

 

Roberta WJM Andreucci

robertawjmandreucci foto Laura Fusato Artikel
Fotó: Laura Fusato
Roberta WJM Andreucci egy Berlinben élő, eredetileg firenzei ütőhangszeres, kíséreti zenész, producer és rádiós személyiség, akinek jó két évtizedes tapasztalata van az alternatív zenei események szervezésében és megvalósításában. Aktív gyakorlója a zenei és bármilyen fülre ható források plagizálásának, vágásának és megmunkálásának. Karrierje elején a hang használata és a vokális többnyelvűség kezdte el foglalkoztatni párhuzamba állítva a vágó-megmunkáló gyakorlataival, melyeket az eszközeinek (cdj, cd lejátszó, md, me keverő) tökéletlen használata által generált ritmusmintákon végzett. Az évek alatt az ütőhangszeres készletét egy DJ booth, egy elektroakusztikus kísérletekre szolgáló mikrofon állomás és egy ún. mnemonic butcher’s slab egységére cserélte le. Olyan zenei előadói szervezetek alapítója, mint a Jealousy Party, Semerssuaq, The Secretaries és a Sistemi Audiofobici Burp. A Burp Productions lemezkiadó igazgatója.

 

CHB kaleidoscope Artikel

A Spirális Rezidenciákról

A CHB Sound Modus zenei rezidencia-programja, a Spirális Rezidenciák (spi.res) 2016 elején indult. Az összesen nyolc részből álló, negyedévente megrendezett programsorozat minden alkalommal magyar és berlini zenészeket lát vendégül egy hétre, hogy egy kreatív workshop keretében reflektáljanak a program által megadott témákra. A programsorozat alapjául egy emberi evolúciós fejlődésmodell, az ún. Spiral Dynamics szolgál. Az eddigi hat rezidenciára (Survival, Séance, Power Gods, System, Game and Nexus) olyan kiváló művészeket látott vendégül, mint Rubik Ernő Zoltán, Hock Ernő, Axel Dörner, Hannes Lingens, Andrea Belfi, Halmos András, Csongrádi Gábor, Charlotte Simon, S Olbricht (Martin Mikolai), Gaya Arutyunyan, Julia Biłat és Daniel Schwarzwald, Zsolt Sőrés, Jean-Hervé Peron, Werner Zappi Diermaier, Desney Bailey, Albert Orgon, Gábor Juhász, Szilveszter Miklós, Joel Holmes.
A kétéves sorozat felkészülési folyamatáról és eseményeiről videódokumentáció készül, melyből a program végén egy dokumentumfilm is készül. Az eddig elkészült videókat a CHB Youtube-oldalán lehet megnézni.
spi.res. facebook page: www.facebook.com/8spires