Escape Room Europe - Beszámoló

 

Előzmény nélküli, német-magyar koprodukció eredményeként, teltházas előadásokkal mutatta be közös munkáját a német hannsjana és a magyar STEREO Akt a Collegium Hungaricum Berlinben. A 2017. szeptember 5-6-7-én látogatható, participatív audio-installáció, az Escape Room Europe a közös Európához fűződő, személyes viszonyokat boncolgatta rendhagyó eszközökkel, a bikafejű zongoristától a bőröndbe rejtett kulcsokig.

EscapeRoomEurope 1

EscapeRoomEurope 2
A vártnál is komolyabb érdeklődés fogadta az Escape Room Europe előadásait. A 180 helyre bőven volt túljelentkezés, a produkció lényege azonban épp az volt, hogy a résztvevők intim, kis létszámú csoportokban élték át az élményt, amely hol gyakornoki széktologatást jelentett egy ülésteremben, hol várószobát, hol pedig valódi érzelmi katarzist ígérő búcsújelenetet. A produkció szakmai visszhangja is igazolta a várakozásokat: az Escape Room Europe még a CHB-ban meghívást kapott egy új helyszínre.

„A két együttműködő csoport kiválasztásakor fontos szempont volt, hogy bár eltérő szemlélettel és gyakorlattal, de hasonló elvek alapján dolgoznak” – mondja a kurátor, Szirmay-Kalos Léna. „A közös szakmai világ mellett a témaválasztást megkönnyítette, hogy mindkét társulatot elsősorban aktuális társadalmi problémák foglalkoztatják. Európa jövőjénél aktuálisabb kérdésfelvetést pedig manapság nehéz lenne találni.”

A hannsjana tagjai (Laura Besch, Alice Escher, Jule Gorke, Julia Jakoboswska, Lotte Schüßler, Katharina Siemann, Marie Weich), valamint a STEREO Akt csapata (Bartha Márk, Boross Martin, Thury Gábor, Vass Imre) 2017 júniusában egy hetet, majd augusztusban még két hetet töltöttek el együtt a CHB-ban. A köztes időszakban kidolgozott koncepció alapján augusztusra így az épület tereinek használata is kialakult: játéktérként szolgált a hagyományos produkciós terek mellett például a lift vagy a nagyteremmel szomszédos öltöző is.

EscapeRoomEurope 3

EscapeRoomEurope 4
Az ötlet alapjaként napjaink népszerű társasági játéka, a – bizonyos források szerint magyar ötleten alapuló – szabadulószoba szolgált. A közösen megoldandó feladványok azonban, amelyek a megoldáshoz vezették a résztvevő csoportokat, az Európai Unió jellemzőire alapoztak – azokra a sajátosságokra, amelyek miatt szeretjük vagy épp ki nem állhatjuk a közös Európát. Az alkotók részben saját, személyes élményeikre alapozva hozták létre a felhőtlen játékként és immerzív élményt kínáló, participatív audio-installációként is értelmezhető szituációt.

EscapeRoomEurope 5

CHB EscapeRoomEurope 6
A projektet a CHB mellett a Robert Bosch Stiftung nemzetközi együttműködéseket támogató Szenenwechsel-alapja finanszírozta.
A beszámolót Antal Barbara képei illusztrálják; további képeket itt talál.