2017. október 20. 18:00 | Szerelem – Fimvetítés az 1956-os forradalom emléknapján

 

Október 23. nemzeti ünnep Magyarországon – ekkor tört ki 1956-ban az első fegyveres felkelés a szovjet és kommunista uralom ellen. A Collegium Hungaricum Berlin idén Makk Károly Szerelem című filmjével tiszteleg az évforduló, illetve egyszersmind az idén 91 évesen elhunyt alkotó emléke előtt is.

Szerelem Artikel
Az 1971-ben bemutatott film, a főszerepekben Törőcsik Marival, Darvas Lilivel és Darvas Ivánnal, Déry Tibor két novellája alapján készült, és az első magyarországi filmek egyike, amelyek nyíltan foglalkoztak a kommunista uralom alatt politikai okokból bebörtönzöttek sorsával. Bár a film hivatalosan a Rákosi-korszakra reflektál, az alapjaként szolgáló műben Déry saját, 1957-es börtönélményeit írta meg. Köztudott volt az is, hogy a férfi főszereplő, Darvas Iván a forradalmat követően közel két évet volt börtönben. A filmben egyetlen apró motívum utal a valós időre: az egy pillanatra feltűnő újság, az Esti Hírlap, amely valóban csak 1957-től jelent meg.

A film Makk Károly legnagyobb sikerei, egyben a magyar filmművészet legfontosabb alkotásai közé tartozik. Az 1971-es cannes-i filmfesztiválon elnyerte a Zsűri díját (Prix du Jury), a a két főszereplő, Törőcsik Mari és Darvas Iván Külön dicséretben (Mention spéciale) részesült.

A Szerelmet a CHB-ban a HUNIWOOD filmfesztivál részeként vetítjük.

Facebook-esemény

A nemzeti ünnephez kapcsolódóan a Berlini Magyar Nagykövetség hivatalos ünnepsége 2017. október 23-án lesz.