2017. november 22., 20:00 | Berlini Magyar Filmklub

 

Miklóst kétszer ítélik halálra, mégis túléli a bergen-belseni koncentrációs tábort. Svédországba kerül, ahol az orvosok halálos tüdőbetegként diagnosztizálják. Nem készül a halálra, sőt: 117 levelet ír olyan magyar lányoknak, akik az ő vidékéről származnak, és hozzá hasonlóan valamelyik svéd rehabilitációs tábor lakói. Miklós társat keres – és nem is sejti, hogy a 117 lány körül egy, Lili, megváltoztatja majd az életét.

Gárdos Péter rendező 2010-ben megjelent kötetében saját szülei történetét dolgozta fel, az eredeti levelezést véve alapul. A megindító regény hatalmas siker lett Magyarországon és külföldön is, több mint 30 nyelvre fordították le, számos elismerést hozva alkotójának. Legutóbb, 2017-ben a 8. Prix d'Europe díjat nyerte el. Az elismerést francia, angol és német könyvtárak és médiatékák vezetőiből álló zsűri szavazatai alapján ítélik oda; 2017-ben a második körbe jutott hat könyv közül a Hajnali láz kapta a szavazatok több mint felét.

Saját könyvéből Gárdos 2015-ben forgatott filmet. A Hajnali láz két főszereplője Schruff Milán és Piti Emőke, a további szerepekben pedig Kovács Lehel, Petrik Andrea, Máté Gábor, Gyabronka József, Scherer Péter, Földes Eszter, valamint két svéd színész, Roger Strom és Anna Ascarate látható. Az idős édesanyát Izrael egyik vezető színésze, Gila Almagor kelti életre. A film elnyerte a legjobb játékfilm díját dráma kategóriában a Cinequest filmfesztiválon a kaliforniai San Joséban, majd megkapta a Várnai Nemzetközi Filmfesztivál legjobb rendezőnek járó díját is.

Hajnali laz Artikel 

Hajnali láz (HU-SV-IS), 114 perc, 2015
Rendező: Gárdos Péter
Forgatóköny: Gárdos Péter
Operatőr: Seregi László
Díszlettervező: Horgas Péter
Zene: Pacsay Attila
Producer: Szekeres Dénes
Vágó: Fiers Ádám
Szereplők:
Piti Emőke
Schruff Milán
Anna Azcárate
Scherer Péter
Petrik Andrea
Gyabronka József
Váta Lóránd
Sztárek Andrea

 

Facebook-esemény