2017. december 14. 20:00 | Spirális rezidenciák #08 Zero Exponent

 

Nullára emeljük a budapesti indie-pop örökmozgó királynőjét, a berlini ínyenc művészvideók tazmán ördögét, a szürreál hip-hop-os produkciók új-zélandi tempófelelősét és a magyar underground zenebirodalom bizánci tűzzel fűtött apostolát – és egyet kapunk…december 14-én a CHB-ban a Spirális Rezidenciák fináléjaként.

spires8 Artikel1

A Zero exponent a Collegium Hungaricum Berlin két éven át tartó konceptuális zenei sorozata, a Spirális Rezidenciák nyolcadik, egyben befejező epizódja. Az eddigi alkalmakhoz hasonlóan a program ezúttal is Magyarországról lát vendégül művészeket, hogy berlini zenészekkel együttműködve, egy nem megszokott installatív zenei helyzetet hozzanak létre az adott témában. A “nulla kitevő”-nek keresztelt epizód a hetedik állomásnál megkezdett integrációt folytatva a kollektív individualizmusra koncentrál és a határok nélküli világban keresi az egyetemes együttállást. A cím, a matematikából jól ismert szabályra utal, mely szerint minden szám nulladik hatványa az egy. A meghívott művészek tehát egy holisztikus megközelítésből kezdenek a közös munkának, melynek eredményeképp december 14-én egy nagyobb egészhez való tartozás élményét kínálják az ide látogatóknak.

Jónás Vera - ének, gitár
Dan Freeman - ének, saxofon, billentyűk
Bujdosó János – gitár
Reece McNaughten - dob

Facebook-esemény

A résztvevőkről

Jónás Vera

A sokszorosan díjnyertes énekes-zeneszerző, zenész és gitáros, Jónás Vera a magyar független zenei szcéna legnépszerűbb figurái közé tartozik. Eredeti dalszövegei, erőteljes hangja és meggyőző színpadi jelenléte sajátos, friss zenei világ élményét kínálja. Személyes ihletésű dalait jellemzően élő akusztikus kíséret és elektronikus zenei effektek mellett adja elő. Sokéves zenei gyakorlatát Vera a London Center of Contemporary Music School-ban szerzett diplomával tette hivatalossá 2012-ben. Az elmúlt években London és Budapest között ingázott, eközben Vera Jonas Experiment nevű együttesével Európa és Ázsia számos országában fellépett, többek között a Morcheeba előzenekaraként, valamint felénekelte egy HBO-sorozat főcímdalát is. 2012 őszén OneBeat-ösztöndíjasnak választották az Egyesült Államok által szponzorált programban.

Dan Freeman

spires8 danfreeman

Dan Freeman sokoldalú berlini zenész, eredendően Tazmániából. A német fővárosba költözését követően zongorázni és szaxofonozni tanult a Hochschule für Musik Hanns Eisler Berlin hallgatójaként, majd létrehozta saját együttesét Dan Freeman and the Serious néven. Első albumukat I Lie a Lot címmel 2011-ben adták ki; ezt 2015-ben két videoklip követte, a No Bridges Through és a Dagner – nézettségük mára megközelíti a százezret. Freeman tehetsége és elhivatottsága nem csak ezeken a munkákon keresztül nyilvánul meg – bár kétségtelenül meggyőző, ahogyan egyszerre fókuszál a teljes képre és a legapróbb részletekre. A korábbiak óta két újabb videoklipet is bemutatott, Bigger és Davie címmel. Ha ideje engedi, a zene mellett Dan interdiszciplináris zenei rendezvényeket szervez és kávét pörköl.

Bujdosó János

spires8 bujdoso

Fotó: Sióréti János

Bujdosó János már két évtizede az egyik kulcsfigurája a magyarországi underground zenei szcénának. Az összetéveszthetetlen alapvetően lírai gitárjátéka számos budapesti alternatív bandának a zenéjét fémjelzi, mint például a Pop Ivan, Chakra Hacker, Specko Jednó, Egy Kiss Erzsi Zene és a Kistehén. Hat évvel ezelőtt a markáns arcú gitáros megalapította saját trióját és egy akusztikusabb hangvételű zenét kezdett el játszani amit ő – ha muszáj – bizánci szörfdzsezznek definiál. János sok balkán, roma, jazz, latin és ki tudja még mi más ihlette kísérleti zenét is szerzett színházi darabokhoz és avantgárd filmekhez.

Reece McNaughten

spires8 reece

Fotó: Bridget Henderson
Reece McNaughten új-zélandi dobos és vizuál művész. Leginkább a wellingtoni kísérleti hip-hop csapat, a West Coast Bullies és a kísérleti elektronikus rock projectének a dobosaként ismert, de tagja még számtalan teljesen szürreális zenei formációnak (Orchestra of Spheres, Bonaparte, Ballah Playah Gnar, stb.) is. Új-Zélandon szerezte Ba-diplomáját a New Zealand School of Music zeneiskolában. Jellegzetes golyószóró-hatást keltő, de dallamos dobolása furcsábbnál furcsább helyeket és helyzeteket zengett már be (dombtetőktől a földalatti állomásokon át a pszichedelikus underground klubokig), miközben ő maga pazar kosztümökben tündökölt.

A Spirális Rezidenciákról

2016 elején indult a CHB Sound Modus zenei rezidencia-programja, a Spirális Rezidenciák (spi.res). Az összesen nyolc részből álló, negyedévente megrendezett programsorozat minden alkalommal magyar és berlini zenészeket lát vendégül egy hétre, hogy egy kreatív workshop keretében reflektáljanak a program által megadott témákra. A programsorozat alapjául egy emberi evolúciós fejlődésmodell, az ún. Spiral Dynamics szolgál. Az eddigi hét rezidenciára (Survival, Séance, Power Gods, System, Game, Nexus és Kaleidoscope) olyan kiváló művészeket látott vendégül, mint Rubik Ernő Zoltán, Hock Ernő, Axel Dörner, Hannes Lingens, Andrea Belfi, Halmos András, Csongrádi Gábor, Charlotte Simon, S Olbricht (Martin Mikolai), Gaya Arutyunyan, Julia Biłat és Daniel Schwarzwald, Zsolt Sőrés, Jean-Hervé Peron, Werner Zappi Diermaier, Desney Bailey, Albert Orgon, Gábor Juhász, Szilveszter Miklós, Joel Holmes, Czitrom Ádám, Porteleki Áron, Mia Dyverg, Roberta WJM.
A kétéves sorozat felkészülési folyamatait és eseményeit mind videodokumentáljuk, melyből a program végén egy dokumentumfilm is készül.

spi.res. facebook page: www.facebook.com/8spires