2018. február 15-25.| Fiatal női filmesek a Berlinalen

A női filmszakma erősítésére és kifejezetten a pályájuk kezdetén álló, fiatal női filmesek támogatására született meg az úttörő kezdeményezés, melynek keretében három magyar alkotó vesz részt az év első A-kategóriás filmfesztiválján és egy azt kísérő szakmai workshopon.
 
Idén három rendezőnő, Kis Hajni, Meggyes Krisztina és Tuza-Ritter Bernadett kapott meghívást, a szervezők szándéka azonban a jövőben a magyar filmes szakma további szegmenseinek (producerek, forgatókönyvírók, operatőrök) legígéretesebb fiatal, női képviselőire is kiterjeszteni a programot. A résztvevők szállást és a Berlinale teljes időtartamára szóló akkreditációt kapnak, így nem csupán a különböző szekciók vetítéseit kísérhetik figyelemmel, de a számtalan kapcsolódó szakmai- és networking esemény révén lehetőségük nyílik kapcsolati tőkéjük bővítésére is. Ezen felül része az ösztöndíjnak február 19-én egy egész napos nemzetközi masterclass is a Collegium Hungaricum Berlinben az európai filmszakma olyan elismert képviselőivel, mint Christina A. Maier, Agathe Bergman vagy Kobi Shely.
 
A Színház- és Filmművészeti Egyetem rendező szakán végzett Kis Hajni neve 2016-ban vált ismertté, mikor „Szép alak“ c. rövidfilmjét legjobb idegen nyelvű narratív film kategóriában diák-Oscar-díjra jelölték és szerepelt a Friss Hús versenyprogramjában. 
Meggyes Krisztina dokumentumfilm-rendező (2015) és televíziós műsorkészítő (2012) szakon végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Nagy visszhangot kapott 2015-ben a vámosszabadi menekülttáborról forgatott, „Azok“ c. dokumentumfilmje, mely az időközben az európai politika központi témájává vált menekültválság s a magyar társadalom arra való reakciójának fényében prediktív erejűnek hat. 2016-ban Filmkritikusok Díja átadóján megkapta a legjobb dokumentumfilmnek járó kitüntetést.
Tuza-Ritter Bernadett elsőként vágóként kezdte tanulmányait a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, majd 2016-ban dokumentumfilm-rendező szakon is diplomát szerzett. „A woman captured“ c. dokumentumfilmjével történelmet írt: ez volt az első egész estés magyar alkotás, mely a rangos amerikai Sundance fesztivál versenyprogramjában szerepelt az elmúlt héten. 
 
Az ösztöndíjprogramot a Balassi Intézet - Collegium Hungaricum Berlin a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával és a European Women’s Audiovisual Network-kel közösen indította el.