2018. április 7-10. | Come Out Now! 1. Roma Biennále

 

2018. április 7-10. között, az április 8. Nemzetközi Roma Naphoz kapcsolódva rendezi meg a COME OUT NOW! 1. Roma Biennálét a RomaTrial e.V. és a Maxim Gorki Theater. A Delaine Le Bas és Hamze Bytyçi kurátorok által összeállított program több magyar szereplőt is felsorakoztat: Farkas Franciska és Horváth Kristóf Budapestről, Farkas László pedig Prágából érkezik Berlinbe. A biennále megvalósulását a Collegium Hungaricum Berlin is támogatja.


A COME OUT NOW! 1. Roma Biennále az európai roma művészek első, saját szervezésű biennáléja. A művészeti műfajokon átívelő, kiállítást, performanszot, beszélgetéseket, zenei eseményeket és köztéri demonstrációt is magába foglaló program a berlini Maxim Gorki Theaterben valósul meg, a Nemzetközi Roma Naphoz kapcsolódóan, és a tervek szerint kétévente ismétlődik majd. A biennále célja, hogy nagyobb nyilvánosságot biztosítson a roma közösségek kortárs művészete számára, és ezáltal hozzájáruljon annak láthatóbbá tételéhez Európában.

A feminista és queer roma mozgalom elmúlt években elért eredményei bebizonyították, hogy a rasszizmus, szexizmus és homofóbia igenis feloldható, a „másik” által érzett ellenségeskedés határai megbonthatóak – elvégre valahol mindannyian egy-egy kisebbséghez tartozunk. A COME OUT NOW! címmel a résztvevők szolidaritásra szólítanak fel.

A Biennále középpontjában a Coming Outok Hosszú Éjszakája áll április 7-én egy kollektív performansszal, emellett a program része egy zenés felvonulás a Harmadik Birodalomban meggyilkolt európai szintik és romák emlékére, illetve a GYPSYLAND című retrospektív kiállítás a Biennále kezdeményezője, a 2017 decemberében elhunyt Damian Le Bas műveiből.

További információk a programokról a
www.roma-biennale.eu és a
www.romaday.org oldalakon.

COME OUT NOW! 1. Roma Biennále

2018. április 7-10. Maxim Gorki Theater / Studio Я

Művészeti vezetés: Delaine Le Bas és Hamze Bytyçi
Szereplők: Äl Jawala (Freiburg), Idil Baydar (Frankfurt a.M.), Hamze Bytyçi (Berlin), Mihaela Drăgan (Bukarest), Farkas Franciska (Budapest), Farkas László (Prága), Horváth Kristóf (Budapest), Gabi Jimenez (Párizs), Riah May Knight (Firle), Mihails Kokarevics (Peterborough), Lindy Larsson (Stockholm), Damian James Le Bas (Worthing), Delaine Le Bas (Worthing), Candis Nergaard (Gravesend), Karol Radziszewski (Warschau), Yael Ronen und Ensemble, Sandra Selimović (Bécs), Simonida Selimović (Bécs)
Dramaturg: Tobias Herzberg, Rebecca Ajnwojner
Produkciós vezetés: Veronika Patočková