85 éves Konrád György

 

2018. április 2-án ünnepli 85. születésnapját Konrád György Herder-díjas magyar író, esszéíró, szociológus. Munkássága saját személyes és családi élményeiből táplálkozva a vidéki zsidóság sorsán keresztül, szociológusi érdeklődésének és szakmájának tükrén át pedig a hátrányos helyzetű társadalmi csoportokat fókuszba helyezve ad látletetet a 20. század magyar és európai valóságáról. Betiltott szerzőként, a kommunista államhatalom engesztelhetetlen kritikusaként, majd a rendszerváltást követően nyilvánosan az irodalmi mellett közéleti szerepet is vállalt. Konrád György világszerte a legismertebb magyar írók közé tartozik, Németországban pedig a magyar irodalom egyik legismertebb arca, aki 1997 és 2003 között az Akademie der Künste első külföldi elnökeként egyben a német kultúra meghatározó alakjává is vált.

Konrád György-2002

Konrád György. Fotó: Szilágyi Lenke, 2002

Konrád György Berettyóújfaluban született 1933-ban, jódómú polgári családban. A vészkorszakot testvérével és két unokatestvérével egy budapesti svájci védett házban vészelték át, születi pedig túlélték az auschwitzi haláltábort – Berettyóújfalu egyetlen családjaként az ezerfős egykori zsidó közösségből. Erről írta 2001-ben megjelent Elutazás és hazatérés című regényét.

Konrád a debreceni Református Gimnázium, majd a budapesti Madách Gimnázium után 1951-től az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán tanult, de 1953-ban kizárták. Végül 1956-ra sikerült elvégeznie a magyar szakot.

1955-ben publikál először, majd 1956 őszén a kritikus hangvételű Életképek szerkesztőségi munkatársa lett. Az 1956-os forradalom és szabadságharc alatt a nemzetőrség tagja volt. A forradalom leverését követően alkalmi munkákból élt. 1959-től hét éven át gyermekvédelmi felügyelőként dolgozott, erről írta később első, komoly visszhangot keltett regényét, az 1969-ben megjelent A látogatót.

A hatvanas évektől egyre meghatározóbb résztvevője az irodalmi életnek, elsősorban a hivatalos fórumokon kívül. Esszéket ír, a Magyar Helikon Könyvkiadó lektoraként dolgozik. 1965-től a Városépítési Tudományos és Tervező Intézet szociológus munkatársa. Itt készült Szelényi Ivánnal közös, meghatározó tudományos munkája, az 1969-es Az új lakótelepek szociológiai problémáiról. Szelényi és Konrád vezette Pécsett és Szegeden 1967 és 1972 között a városi léptékű, átfogó szociológiai kutatásokat. Ezekből az élményekből táplálkozott az 1977-ben megjelent A városalapító.

Szelényivel közös, 1974-es könyve, Az értelmiség útja az osztályhatalomhoz egy új társadalomelméleti koncepció bemutatkozását is jelentette. Konrád eddigre a politikai rendőrség nyomására elvesztette állást, majd – miután megpróbálta külföldre juttatni Haraszti Miklós Darabbér című írását – ügyészi figyelmeztetést is kapott. 1974-től megfigyelték, házkutatásokat tartottak nála, majd le is tartóztatták államellenes izgatás címén. A családos kivándorlás felkínált lehetőségét Szelényi elfogadta, Konrád azonban Magyarországon maradt, a belső emigrációt választva. Ekkortól 1989-ig tiltott szerzőnek minősült, legális jövedelme sem volt. Az utazási tilalma lejártát követően, 1976 után azonban egy évet DAAD-ösztöndíjjal Berlinben, majd egy évet Amerikában tölthetett.

A nyolcvanas években nemzetközileg is egyre láthatóbb alakjává vált a demokratikus ellenzéknek; ezt a szerepet az 1984-ben neki ítélt Herder-díj is segítette. 1982 szeptemberétől egy akadémiai éven át a Wissenschaftskolleg zu Berlin vendége, majd a következő évben a New York Institute for the Humanities ösztöndíjasa. Később Izraelben, majd az Egyesült Államokban írt, tanított és kutatott rövidebb-hosszabb időszakokig. A rendszerváltástól a magyarországi közélet meghatározó tagja. 1989-ben egyszerre öt könyve jelent meg, 1990-ben Kossuth-díjat kapott. 1990-1993 között a Nemzetközi P.E.N. Klub elnöke, 1997-től 2003-ig a berlini Akademie der Künste választott elnöke. Elnökségének idején kapta a Károly-díjat (2001) és Német Szövetségi Köztársaság Nagy Érdemkeresztjét. Az utóbbi évtizedekben is folyamatosan alkot és publikál. 2004-ben Budapest díszpolgára lett, 2007-ben Franz Werfel-díjat kapott.

Az írót születésnapján Budapesten a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Magvető Kiadó köszönti Budapesten.