2018. április 6. – május 11. CHB | Residency: Albert Ádám

 

Albert Ádám képzőművész a CHB Residency meghívott alkotójaként tölt el egy hónapot a Collegium Hungaricum Berlinben. Művészeti rezidenciaprogramunk részeként a CHB helyszínt, infrastruktúrát, szállást és ösztöndíjat biztosít egy helyspecifikus installáció létrehozásához.

AA portre Artikel

A Collegium Hungaricum Berlin elméletet és praxist egymástól elválaszthatatlanná ötvöző, elmélyült, kísérlező, a műfaji határokat és az anyagi korlátokat egyaránt feszegető, a képzőművészeti alkotást tágabb társadalmi és történeti folyamatok részeként felfogó és prezentáló munkássága miatt hívta meg az alkotót a 2018-as ösztöndíjra.

Albert Ádám

Albert Ádám (1975, Veszprém) képzőművész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem egyetemi docense. 2000-ben történészként diplomázott a Károli Gáspár Egyetemen, majd 2003-ban a Magyar Képzőművészeti Egyetem képgrafika szakán. 2008-ban DLA-fokozatot szerzett. Számos csoportos és egyéni kiállítása közül az utóbbi évekből említhető a 2013-as Descriptio (FUGA Galéria, Budapest), a 2016-os Taxográfia (Labor, Budapest, Zilahi Annával), Paksi Képtárban rendezett Melancholy of the Disconstructed Meaning (2017), valamint a Kisterem Galériában látható Egy gyöngybagoly álma (2017). 2015-ben Kútvölgyi-Szabó Áronnal és Martin Piacekkel közösen állított ki az első OFF Biennálén. Aktuális kiállítása a budapesti Kassák Múzeumban látható. Számos alkalommal nyert el ösztöndíjakat Németországba és Olaszországba. 2007-ben a közép-európai művészek körében meghirdetett Essl Award fődíjasa, 2015-ben a Leopold Bloom Award finalistája volt.

Albert Ádámot a budapesti Kisterem Galéria képviseli.
Albert Adam 1 Artikel
Albert Ádám: Minden a mienk! Installáció, Kassák Múzem, Budapest, 2018
Albert Adam 2 Artikel
Albert Ádám: Egy gyöngybagoly álma. Installáció, Kisterem, Budapest, 2017
Albert Adam 3 Artikel
Albert Ádám: Melancholy of the Disconstructed Meaning. Installáció, Paksi Képtár, Paks, 2017
Albert Adam 4 Artikel
Albert Ádám: Munkapróba/BLK 1. Installáció, Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum, Budapest

CHB Residency

A Collegium Hungaricum Berlin 2016-ban indította el új művészeti rezidenciaprogramját. A CHB Residency egy hónapos időtartamú szálláslehetőséget, alkotói infrastruktúrát és ösztöndíjat kínál a meghívott művésznek, hogy helyspecifikus művet hozzon létre a CHB épületében. Az alkotás az ezt követő hónapokban a ház részeként állandóan látogatható, egészen a következő rezidencia kezdetéig.

A CHB Residency első meghívott alkotója 2016-ban Tarr Hajnalka volt. Az irracionális geometriája című, a CHB épületének négy pontján elhelyezett, helyspecifikus installáció 2017 januárjától júniusig volt látogatható. A második meghívott alkotó, Kútvölgyi-Szabó Áron 2017 nyarán tartózkodott és dolgozott az intézetben. Clustering Illusions címmel létrehozott installáció-együttese 2017 őszétől 2018 márciusáig volt látható.

A CHB Residency és Albert Ádám munkája a CHB Semmelweis-emlékprojektjének részeként jön létre, a Semmelweis Ignác születésének 200. évfordulójára létrehozott Semmelweis Emlékbizottság támogatásával.
Semmelweis Emlekev