2018. június 4-8. | RULES Fesztivál

A RULES a Collegium Hungaricum Berlin (CHB) éves fesztiváljainak sorába illeszkedik, amelyek átfogó képet kínálnak az intézményben zajló programokról. A fesztiválok a CHB éves tematikájához illeszkednek. A 2016-os RITUALS a csoporthoz tartozás jelenségeire, 2017-ben a FORMS az újrarendeződés fogalomkörére reflektált. 2018-ban, a hároméves programkeret utolsó évében a rend és a rendszer áll a CHB programstruktúrájának középpontjában, értelmezési keretet kínálva a működéshez és a kurátori munkához.

Kerber Canabarro – Molnár – Vadas – Vass: Deeper. Fotó: Szabó R. János
 
A RULES napjaink gyorsan alakuló szabályait, szabály- és mintarendszereit vizsgálja, egyszerre fókuszálva a láthatatlanul meghatározó, betokosodott, megmerevedett keretekre, csatornákra és a személyes hagyatékokra, örökségekre, a génjeinkbe kódolt viselkedésformákra. Mit tud kezdeni a kortárs művészet a hagyományőrzéssel? Miként értelmezhetőek a népművészeti, népzenei hagyományok napjaink eszközeivel?  Mihez kezdjünk a tradicionális oktatási-nevelési elvekkel a digitális világban? Mennyire írhatóak felül a zenealkotás bevett eszközei? A hagyományőrzés és az innováció között egyensúlyozva, megteremthető-e egy 21. századi, kollektív kultúra?
 
A fesztivál 2018-ban is öt napon keresztül zajlik a CHB-ban, minden nap más műfajt helyezve fókuszba. A programok megvalósításában ezúttal is kulcsszerepet játszik a helyszín, a CHB hatszintes épülete, amelynek minél teljesebb kihasználása, a fesztivál szolgálatába állítása izgalmas kihívást kínál a kurátorok és a művészek számára is. A fesztivál egyben kísérleti és sok esetben berlini premierhelyszín.
 
Kurátorok: Kovács Dániel, Mándli Endre Vazul, Szirmay-Kalos Léna
Külön köszönet: Kis Juditnak és Szende Natalienak
 
A fesztivál időtartama alatt a CHB 16-23h között, pénteken pedig hajnali 02:00 óráig tart nyitva. A belépés minden programra ingyenes.