2018. május 2-28. | CHB Incubator

A Collegium Hungaricum Berlin CHB Incubator címmel programot indít a Snétberger Zenei Tehetség Központtal együttműködve. A program részeként a magyarországi Felsőörsön működő Snétberger Zenei Tehetség Központ két növendéke, Janszo Orsolya és Farkas Attila egy hónapot tölthetnek el Berlinben. A tehetséges fiatalok számára ezzel lehetőség nyílik, hogy megismerkedjenek a német világváros zenei életének meghatározó helyszíneivel, intézményeivel és szereplőivel.

 
Janszo Orsolya és Farkas Attila, a CHB Incubator májusi növendékei
 
A program részeként Berlinben élő magyar művészek vállalják a résztvevők mentorálását. A világhírű gitárművész, Snétberger Ferenc mellett a program mentora független előadóként Csongrádi Gábor gitárművész és Miklós Szilveszter dobos, Bátki Viktor, a Deutsches Symphonie-Orchester brácsaművésze, Mágedli Maja, a Jazz-Institut Berlin énekszakos hallgatója, Matkó Tamás zeneszerző, zenei igazgató, valamint Mándli Endre Vazul harmonikaművész, a CHB kurátora. 
 
A program részeként 2018. május 18-án 20 órakor nyilvános koncertet adnak a Collegium Hungaricum Berlinben Snétberger Ferenc és tanítványai. 
 
CHB Incubator
A CHB, mint kreatív központ feladatának tekinti, hogy a 21. század elején Európában még mindig tapasztalható kulturális „megkülönböztetéseket” gyengítse, a még mindig érzékelhető sztereotípiákat lebontsa, az integratív társadalmi folyamatokat segítse. A digitalizmus mindent megnyitó világában ez akár természetesnek is gondolható folyamat, hiszen olyan változásoknak vagyunk tanúi, amelyek az átjárhatóságot és láthatóságot ösztönzik, szinte kötelezővé teszik. Ez azonban inkább erősíti, mint gyengíti azon állítást, hogy az emberi érzékelés, a taktilis jelenlét, a közvetlen tapasztalat bizonyos életkorban nem helyettesíthető a virtuális világ lehetőségeivel. 
Különösen igaz lehet ez egy olyan közösség tagjai számára, amely tehetségét ugyan már érzékeli, de társadalmi helyét, helyzetét, világhoz fűződő viszonyát és nyitott voltát még nem. A CHB Inkubáció program célja, hogy kreatív magyar fiataloknak időről-időre lehetőséget biztosítson a világban való létezés önbizalmának megteremtésére, megszerzésére, a világ bejárhatóságának és beláthatóságának érzékelésére. Ezen emberi érzés és tapasztalat megélése és a szakmai fejlődés nemzetközi közegben történő biztosítása minden ember életében egyedi érték és elengedhetetlen követelmény.
 
A CHB Incubator minden naptári évben két alkalommal (tavasz-ősz) négyhetes időszakra 2-2 kreatív fiatal fogadását teszi lehetővé, az alapvetésben megfogalmazott szándékkal.
 
A CHB Incubator a CHB és a Snétberger Zenei Tehetség Központ közös vállalása azon fiatalok bevonására, akik már bizonyítottak a zenei központban. A nemzetközi megjelenés lehetősége arra is alkalmas a központ közösségén belül, hogy értékalapú ellensúlyt képezzen a kreatív műfajokat egyre inkább elöntő, kommersz tehetséggondozó műsorok áradatában. Ehhez azonban feltétlenül szükséges az önbizalom, a nyitottság, a mobilitás érzésének megszerzése és a nemzetközi versenypálya lehetőségeinek megélése.
A CHB Incubator program az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával, a Nemzeti Kulturális Alapprogram közreműködésével valósul meg. 
 
2018 tavaszi szemeszter: Janszo Orsolya és Farkas Attila
 
Janszo Orsolya (1997) klasszikus éneklést tanul a Pozsonyi Állami Konzervatóriumban Gurgen Ovsepian osztályában, valamint 2016-tól a Snétberger Zenei Tehetség Központ hallgatója. Alsó- és középfokú tanulmányait lakóhelyén, a szlovákiai Párkányban végezte. 2017-től zenei segítőként is közreműködik a felsőörsi Snétberger Központ munkájában. Számos énekversenyen vett részt, többek között Verebélyen, Székesfehérváron, Bécsben; 2015-ben megnyerte a pozsonyi Dni Miloša Ruppeldta versenyt klasszikus szóló ének kategóriában. Fellépett többek között Kapolcson, Eisenstadtban, Szegeden, Budapesten és Pozsonyban. Berlini tartózkodása alatt szeretne megismerkedni a helyi zenei felsőoktatás helyszíneivel, a klasszikus zenei és előadóművészeti élet fontosabb helyszíneivel és produkcióival, valamint nem utolsósorban erősíteni német nyelvtudását.
 
Farkas Attila (1998) zongoraművész. A szlovákiai Komáromban született, alap- és középfokú tanulmányait itt és Gútán végezte. 2015-2016 között a budapesti Egressy Béni Református Zeneművészeti Szakközépiskola hallgatója, 2017-től a Snétberger Zenei Tehetség Központ diákja. 2016-ban elnyerte a „Szlovákia Új Arcai a Jazzben” (Nove Tvare Slovenskeho Jazzo) „A verseny reménysége” különdíját. Berlini tartózkodása alatt elsősorban a város jazz-életével szeretne megismerkedni, bepillantást kapni az egyedülálló Jazz-Institut Berlin tevékenységébe, illetve részt venni kapcsolódó programokban – természetesen akár előadóként is.