2018. júnis 6. | RULES: a szerdai programok

 
Hétfőtől péntekig
16:00–23:00 Interaktív kiállítás
19:00–22:00 Napi előadások
 
CHB Breuer terem, földszint
Nemmivoltunk! Crew
Szabadfoglalkozás 
 
A RULES fesztivál központi elemét a Nemmivoltunk Crew! Szabadfoglalkozás című, a magyar nevelés-oktatás helyzetére reflektáló projektje jelenti.
Mostanában az általános tendencia a rendteremtésre vitatott módon olyan ideológiai vízió mentén történik, amely a társadalmi struktúrákban és intézményekben a tekintélyelvűség jelenlétét támogatja. Míg a rend hiánya káosszal teli környezethez vezethet, a rendteremtés lázas vágya szigorúan kopár körülményeket teremthet. Miért van az, hogy az ember rend iránti hajlama mind az egyén, mind pedig a köz szintjén problematikus? 
 
A Nemmivoltunk! Crew ezt a feszültséget azonosítja, ahogy felidézik évtizedekkel ezelőtti személyes iskolai élményeiket. A most harmincas éveikben járó művészek az iskolát olyan intézményrendszernek látják, ahol a normákat elsajátítjuk. Az iskolai osztály egy olyan laboratórium, mely egészen fiatal kortól a felülről lefelé irányuló (top-down) hatalmi struktúrák elfogadását segíti – és amely felnőtt korunkban is rengeteg frusztráció és szorongás forrása. A Szabadfoglalkozás szeretné az unlearning, tehát a tanulás visszafordításának folyamatán keresztül megkérdőjelezni ezeket, és megkísérli felszabadítani mind az egyéni, mint a kollektív tudat autonómiáját.
 
Vannak dolgok, amiket egyedül jó csinálni, és vannak, amiket jobb csapatban. 2009 óta Bátory Péter, Brückner János, Falvai Mátyás, Filler Máté, Szabó Ottó és Tóth Márton Emil alkotják a Nemmivoltunk! Crew kreatív stábját. Együtt lefedik szinte az összes művészeti médiumot, és ezeken keresztül megosztják saját perspektíváikat a külvilágról, amely egyszerre játékos és elgondolkodtató a kísérleti helyzeteket kedvelő közönség számára. A főbb felfedezendő területek a kötelezettség és az intézményi kontroll formái, például a szabályok és az oktatás. 
 
21:30–23:00
CHB átrium
A Freiluftkino CHB + Magyar Filmklub bemutatja: a 6. Friss Hús Fesztivál legjava Berlinben
 
 
A Friss Hús Nemzetközi Rövidfilm-fesztivál Magyarország vezető rövidfilm- fesztiválja, melyet 2018 áprilisában hatodik alkalommal rendeztek meg Budapesten. A Magyar Filmklub Berlin és a CHB büszkén hozza el a mai magyar mozi legizgalmasabb alkotói által készített, díjnyertes filmeket Berlinbe. Kis Hajni, a diák-Oscar tavalyi jelöltje első rövidfilmjével, a Beautiful Figure-rel idén nemcsak visszatért egy újabb rövidfilmmel, de meg is nyerte a Friss Hús versenyt. A tavalyi Oscar-díjas rendező, Deák Kristóf is visszatér legújabb rövidfilmjével, Best Game Ever, melyért különdíjban részesült. Emellett láthatjuk a többszörös díjnyertes animációs rendező, Vácz Péter egyik munkáját is. 
 
Az átrium 20 órától nyitva tart, a vetítés 21:30-kor kezdődik.
 
A vetítés programja
 
Last Call (Hajni Kis, 27’) – Best Film
Take Me Please (Olivér Hegyi, 14’) – Best Animation
Fiasco (Szabolcs Nagy, 5’) – Most Promising Under 30 Director
Pillowface (Péter Vácz, 11’) – Special Mention
Best Game Ever (Kristóf Deák, 20’) – Special Mention
Siege (István Kovács, 22‘) – Special Mention