2018.10.27. – 2019.01.07. | Soundweaving 7.0 – Pergamon Edition

A művészet legkülönbözőbb ágainak és a világ kultúráinak összeházasítása korántsem magától értetődő vállalkozás, Szirmay Zsanett alkotása azonban meglepő könnyedséggel bizonyítja ennek ellenkezőjét. Legújabb projektje, a „Soundweaving 7.0 – Pergamon Edition" az Iszlám Művészetek Múzeumában található szőnyeggyűjtemény újranyitásának alkalmából kerül bemutatásra.

Foto: János Fejér

A tárlat összeállításához Szirmay a gyűjtemény egyedülálló szőnyegmintáit vette alapul. Aprólékos munkával, egyenként fejtette meg és bontotta szét pontokká és vonalakká a szövevényes mintákat, majd Vikukel Dániel zeneszerző segítségével hangok, hangsorok és dallamok formájában állította őket ismét össze. A kiválasztott mintákat a művész ezután lyukkártyákra írta át, amelyeket apró zenedobozok szólaltatnak meg.

A hangok ezáltal egyszerre hallhatók és láthatók, de akár kézbe is vehetjük őket. Akárcsak a kiállított zenedobozokat, melyek megszólaltatása a látogatókra van bízva. A kiállítás különböző pontjain egyszerre megszólaltatott perzsa, török vagy éppen spanyol szőnyegminták így egyetlen multikulturális hangszövetté fonódnak össze.

A hanginstalláció terében felfüggesztett textilsávokon a lyukkártya-szalagok mintái sokszoros nagyításban köszönnek vissza, a szőnyegek motívumai pedig különleges fény-árnyék játékká varázsolják a kiállítást.

A projekt a Collegium Hungaricum Berlin támogatásával valósult meg.