2019. 02. 13. 14:15-től | Mészáros Márta – beszélgetés és filmek a CHB-ban

Díszvendég: Hanna Schygulla

Marina Vlady az Ők ketten című filmben, fotó: Szóvári Gyula

1975-ben Mészáros Márta, a magyar filmművészet legendás alakja, Örökbefogadás című filmjével első női rendezőként a Berlinale történetében elnyerte az Arany Medvét. Az idei Berlinale Classics c. programjában kétszer is levetíti az akkor kitüntetett Örökbefogadás digitálisan felújított változatát.
Ebből az alkalomból február 13-án este 7 órától Mészáros Mártával beszélgetünk a CHB-ben, előtte pedig levetítjük a rendezőnő két másik restaurált filmjét. A beszélgetésen részt vesz Hanna Schygulla, a német színművészet kiváló alakja, aki pályája során olyan nagy hatású rendezőkkel dolgozott együtt mint Rainer Werner Fassbinder, Jean-Luc Godard, Andzrej Vajda, Fatih Akin és Tarr Béla.

14:15-kor az Ők ketten-t (1977), Vlagyimir Viszockij és Marina Vlady egyetlen közös filmjét mutatjuk be, amelynek digitálisan felújított kópiája nem egészen egy hónappal a mi vetítésünk előtt a New Yorki MoMA-ban ünnepelte világpremierjét.
16:45-kor a Cannes-ban díjazott Napló gyermekeimnek (1982) következik, egy kamaszlány felnőtté válásának története az 1945 utáni Budapesten, melynek egyik fontos alakját a New York Times kritikusa, Vincent Canby így jellemezte: „To understand Magda, (…), is not necessarily to like her. She is a fact of history.”

Program: 

14:15 Fazekas Eszter filmtörténész bevezetője Mészáros Márta munkásságához
14:30 Vetítés: Ők ketten (rendező: Mészáros Márta, 1977, 97 min), angol nyelvű bevezetőt tart: Gaby Babić filmkurátor, 2010 és 2017 között a wiesbadeni goEast Filmfesztivál igazgatója
16:45 Vetítés: Napló gyermekeimnek (rendező: Mészáros Márta, 1982, 106 min), angol nyelvű bevezetőt tart: Borjana Gaković filmtörténész, filmesztéta
19:00 Beszélgetés Mészáros Mártával és Hanna Schygullával, moderátor: Jutta Brückner

A filmeket magyar nyelven angol felirattal vetítjük. A bevezetők angol nyelven hangzanak el. A belépés díjtalan.

A Magyar Nemzeti Filmalap, a Magyar Nemzeti Filmarchívum és a Collegium Hungaricum Berlin közös rendezvénye.