2019.06.25. 19:00 | Megnyitó

Transylvania Retouched

A Matter of Landscape and Representation

2019.06.25. - 2019.09.20.

Helyszín: RKI Galerie, Reinhardtstr. 14, 10117 Berlin
Megnyitó: 2019 június 25., 19 óra
Résztvevő művészek: Garda Aladár, Anca Benera & Arnold Estefan, Fekete Zsolt, Elekes Károly, Kovács Lehel, Mircea Nicolae, Radu Băieș, KissPál Szabolcs
Kurátorok: Daniela Duca & Virág Major

Utazási irodák brossúráiban vissza-visszaköszön az erdélyi táj a 19. századi romantikát idéző képe: egy szinte időtlen, mitikus táj gyönyörű hegyekkel, folyókkal, esetleg békésen legelésző juhnyájjal.

A kiállítás ezt a magától értetődőnek tűnő, unos-untalanul ismétlődő ábrázolásmódot járja körül a képi reprezentáció konstruált voltát vizsgálva. Amint eloszlik a tájkép semlegességének, objektivitásának és ártatlanságának illúziója, a figyelem a képet létrehozó, értelmező és reprodukáló emberi elmére irányul. A kurátorok ugyanakkor felteszik a kérdést: mi maradna a természeti tájból a kulturális telítettség, az összefüggéseket teremtő emberi beavatkozás nélkül?

A „Transylvania Retouched“ a tájképpel foglalkozó művészet különféle médiumait és módjait gyűjti össze: festészet, fotográfia, természetművészeti akciók dokumentációja, elsajátítás, performansz, doku-fikció és művészek kvázi-kurátori megközelítései kerülnek egymás mellé.

A kiállítás román és magyar művészek munkáin keresztül járja körül a közös erdélyi identitás kérdését, emellett azt feszegeti, hogy a kortárs művészet miként járulhat hozzá a kulturális örökség és hagyomány újragondolásához.

Fotó © Elekes Károly „Image Size“

A Berlini Román Kulturális Intézet projektje a Berlini Collegium Hungaricum támogatásával.

További információ: www.rki-berlin.de

*A nyári szünet ideje alatt, július 1. és augusztus 30. között a kiállítás csak bejelentkezéssel látogatható: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.