Gyakornoki program a Collegium Hungaricum Berlinben

A Collegium Hungaricum Berlin (CHB) gyakornoki lehetőséget kínál 2019 szeptemberétől folyamatosan. A gyakornokok a program során aktívan részt vehetnek Magyarország Berlinben működő kulturális intézetének tevékenységében, programjainak előkészítési és megvalósítási munkáiban. 

Feltételek

- kiváló német és magyar nyelvtudás
- érdeklődés a kultúra, a kulturális programszervezés és kulturális diplomácia iránt
- rugalmasság és nyitottság az időbeosztás és a feladattípusok tekintetében
- megkezdett vagy elvégzett bölcsészettudományi, művészeti vagy kulturális diplomáciai tanulmányok előnyt jelentenek (de nem feltételei a pályázatnak)
- a gyakorlat időtartama legalább 2 hónap
A CHB a gyakornokok részére nem tud ösztöndíjat és szállást biztosítani, ezért a gyakorlat idejére javasoljuk mobilitási ösztöndíj megpályázását. A CHB a gyakornoki pályázatokat folyamatosan befogadja. A gyakorlat végén a gyakornokok szakmai beszámolót készítenek, a CHB pedig bizonyítványt állít ki részükre.

Szakmai tevékenység

Általánosan: aktív részvétel a CHB kulturális rendezvényeinek szervezésében, tartalmi és adminisztratív előkészítő munkálataiban, az események lebonyolításában. A CHB elsősorban az alábbi területeken szervez programokat: irodalom, film, zene, képzőművészet, előadóművészetek, tudományos élet, gyermekprogramok.

Részletesen (egyéni igények és kvalitások alapján):

- általános adminisztratív és irodai teendők
- fordítási feladatok
- részvétel a CHB kommunikációs tevékenységében (social media felületek)
- alkalmanként recepciós feladatok
- egyéb, szakspecifikus feladatok igény és ismeret szerint (pl. grafikai tervezés, könyvtárosi, informatikai tevékenység, fordítás és tolmácsolás, videoszerkesztés, filmfeliratozás, fotódokumentáció stb.)

Jelentkezés

A gyakornoki pozíció betöltéséhez a következő dokumentumok szükségesek:

- német vagy magyar nyelvű önéletrajz (megjelölve a nyelvi ismereteket)
- német nyelvű motivációs levél
- előnyt jelent: ajánlólevél

A pályázatokat a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.  e-mail címre várjuk „Praktikum” tárgymegjelöléssel. A CHB a beérkező pályázatokat folyamatosan dolgozza fel. 

Fotó: Bujnovszky Tamás