2019. 09. 13. – 10. 18. | Az ecsettől a kameráig. Moholy-Nagy László és magyar kortársainak művei a debreceni Antal-Lusztig-gyűjteményből

© Moholy-Nagy László: Spirale | Licht-Raum Modulationen (1943) 

Moholy-Nagy László, a XX. századi egyetemes művészet egyik legsokoldalúbb és máig ható képzőművésze a festészet, szobrászat, sokszorosított grafika, fotográfia, film, tipográfia, tárgyalkotó és kiállítási design területén egyaránt maradandót alkotott. 

Nemzetközi hírnévre a Bauhaus oszlopos tagjaként, később Amerikában a New Bauhaus alapítójaként tett szert. Élete és pályája Magyarországról indult, Szeged és Budapest után Bécsen, Berlinen, Weimaron, Dessaun, Amszterdamon, Londonon keresztül jutott el Chicagóig , ahol korai haláláig, 1947-ig élt és dolgozott. Művészi hitvallása és felfogása mit sem veszített érvényességéből, kiállításaival, munkáival gyakran találkozhatunk a világ számos múzeumában és galériájában.

Kevéssé ismeri azonban a nemzetközi művészeti szcéna, hogy hogyan is kezdődött Moholy pályája Magyarországon, kik hatottak rá, milyen szellemi közegben születtek meg korai alkotásai.

A berlini kiállítás egy egyedülálló magyar magánkollekció, a debreceni Antal–Lusztig-gyűjtemény Moholy-munkáit mutatja be, köztük több kiemelkedő jelentőségű, ritkán látható képpel. A tárlat néhány művészbarát (Nemes Lampérth József, Bortnyik Sándor, Uitz Béla, Tihanyi Lajos) és kortárs alkotó (Bohacsek Ede, Mattis Teutsch János, Kassák Lajos) műveinek segítségével mutatja be azt a szellemi közeget, amelyben Moholy-Nagy László alkotni kezdett, és amelyben látásmódja formálódott. A kiállításon olyan érett Moholy-Nagy alkotások is szerepelnek, melyekkel eddig csak a magyarországi közönség találkozhatott.

A gyűjteményes bemutató kísérő kiállításaként 13 magyar vagy magyar származású, de külföldön élő és dolgozó művész alkotása tiszteleg a magyar polihisztor művészete előtt: Fekete Réka (NL), Halmi-Horváth István (H), Hopp-Halász Károly (H), Keserü Károly (H), Kigyós Borbála (H), Kozári Hilda (FIN), Lévay Jenő (H), George Peck (USA), Pleszviny Ákos (H), Lilla von Puttkamer (D) Sylvia Plachy (USA), Somody Péter (H), Szegedy-Maszák Zoltán (H).

A kiállítás 2019. szeptember 13. és október 18. között látogatható hétfőtől péntekig 12-től 19 óráig.
A belépés ingyenes.

A kiállítás a debreceni Déri Múzeum és a Collegium Hungaricum Berlin együttműködésében valósult meg.