2020.10.15. 19:30 | Auf dem Teppich #3

VÁLTOZAT|LAN – CHANGE|LESS

Kortárs tánc- és zenei előadás

Kirakatban a performansz! Nagy Imola és Hartyáni Gábor VÁLTOZAT|LAN című darabját a CHB földszinti, üvegfallal határolt terére adaptálja a helyzetre való tekintettel korona-kompatibilis módon. Az improvizációra épülő kortárs tánc- és zenei előadás a lét ciklusait vizsgálja, és arra a kérdésre keresi a választ, hogy mennyire határozza meg az egyén sorsát az őt körülvevő természeti, kulturális és társadalmi környezet.

Milyen mértékben változtathatunk önerőnkből azon az úton, amit génjeink, családunk, az adott kultúra, amibe beleszületünk vagy akár a napi rutinjaink kijelölnek számunkra? Minden nap, minden egyén, minden generáció különbözik, de mégis alapvetően ugyanazon megy keresztül. Nézőpontunktól függően mondhatjuk azt is, hogy nem létezik változás, és azt is, hogy a változás az egyetlen állandó.

 

Nagy Imola Berlinben élő táncos, előadóművész, tanár és alkotó. Tanulmányait a Budapest Kortárstánc Főiskolán és a Görög Nemzeti Tánciskolán végezte, majd a Holland Nemzeti Opera produkciójának táncosa volt. Számos művésszel dolgozott együtt kísérleti munkákon, különböző előadóművészeti műfajok felépítésén és előadásán Berlinben, Budapesten, New York-ban és Hollandiában. 2018-ban a Life Card Burning - Wild Card rezidencia művésze volt a berlini Uferstudiosban és a brüsszeli Ultima Vez Studioban.

Hartyáni Gábor elsősorban figyelőként és fülelőként határozza meg magát. A megfigyelt külső és belső világok a csellóján keresztül alakulnak át egyedi történetekké. Szólókarrierje mellett a berlini koordinátora az interdiszciplináris Young Blood Initiative-nek, alapító tagja a világzenei Khayâl kollektívának, valamint csellistája különböző műfajú zenei projekteknek és pillanatkompozícióra alapuló összművészeti elődásoknak. 

Foto: Tim van den Oudenhoven

A szőnyeg luxus. A szőnyeg rongyos. A szőnyeg státusz-szimbólum. A szőnyeg mágikus. A szőnyeg utazás, a szőnyeg menekülés. A szőnyeg egy kincsesláda, amelybe költözéskor bepakoljuk mindazt, ami számunkra fontos, ami nem azt pedig alá seperjük. A szőnyeg energia, a szőnyeg vendégszeretet, a szőnyeg biztonság. A föld szőnyege, a gabona tengere. A szőnyeg repül. A szőnyeg mese. A szőnyeg zene.

Számtalan asszociációt szőhetünk fejünkben a szőnyeg szó hallatán, nem véletlen, hogy annak számos kultúrában fontos szimbolikus szerepe is van. A CHB zenei sorozatának eseményeit is a szőnyeg nem csak, mint motívum fogja össze. Az AUF DEM TEPPICH műfajtól függetlenül lát vendégül magyarországi zenészeket és formációkat, akik többnyire berlini művészekkel dialógusba kerülve lépnek fel a programnak dedikált nagyméretű szőnyegen – a CHB-ban vagy valahol máshol Berlinben. A visszatérő motívum és egyben a biztos pont a színes textilszínpad, ahol akusztikusan, kihangosítva; szólóban, duóban vagy szimfónikusan; szöveggel vagy akár szöveg nélküli történetek indulnak útjukra.

A belépés ingyenes.