201411 UngLit SL
Fotó: Lőrincz Csongor, Kulcsár Szabó Ernő, Márton László

A magyar irodalom története. Könyvbemutató és beszélgetés a kötet szerkesztőjével, Prof. Dr. Kulcsár Szabó Ernővel (Eötvös Loránd Tudományegyetem, Budapest), az egyik szerzővel, Prof. Dr. Lőrincz Csongorral (Humboldt-Universität zu Berlin) és Márton László íróval (Budapest)

A Németországban 1989 óta megjelent első aktuális magyar irodalomtörténet – egy majd 800 oldalas, hatalmas lélegzetvételű mű - középpontjában az európai kultúrtörténeti kontextusban értelmezett modern magyar irodalm áll.
A magyar irodalom közelmúltbeli németországi sikerét elsősorban kortárs, illetve a két világháború közötti irodalmának köszönheti. Kertész Imre, Esterházy Péter vagy Nádas Péter Németország-szerte irodalmi kultúrrovatok ünnepeltjei; Márai Sándor A gyertyák csonkig égnek című műve, Szerb Antal Utas és holdvilága vagy Kosztolányi Dezső Esti Kornélja valóságos bestsellernek számítanak.
Milyen körökbe szerveződtek az írók, kik között szövődtek barátságok, hogyan hatott rájuk koruk európai irodalma? Milyen változásokon ment át az irodalom mint régiók és személyek közötti kommunikációs közvetítő eszköz a különböző korszakokban? Mennyiben tud ez az új irodalomtörténeti mű hozzájárulni ahhoz, hogy Németországban mind a kiadók, mind pedig a közönség számukra eddig ismeretlen magyar írókat fedezhessenek fel?
Erről beszélget a kötet két szerzője, Kulcsár Szabó Ernő (aki egyben szerkesztője is) és Lőrincz Csongor Márton László íróval, akinek alkotói tevékenységét szintén tárgyalja a könyv. Márton a magyar irodalomtörténet nagy alakjait hatásosan, szövegeken és anekdotákon keresztül eleveníti fel az est folyamán.

A rendezvény a .CHB és a DeGruyter Verlag együttműködésben, az NKA támogatásával valósul meg.
Kulcsár Szabó Ernő (szerk.): Geschichte der ungarischen Literatur: Eine historisch-poetologische Darstellung. DeGruyter Verlag 2013 (ISBN: 978-3110184228) .