Iratkozzon fel hírlevelünkre

2017. október 27. 20:00 | Conduction Series: Kodály

 

 

A CHB 2016-ban indult Conduction zenei sorozatának részeként, a Kurtág György, majd Bartók Béla születésének évfordulóján megkezdett kettős koncerteket folytatva 2017 őszén ismét különleges alkalmat kínálunk a magyar és a kortárs zene berlini rajongóinak. A Kodály-emlékév keretében, Kodály Zoltán születésének 135. és halálának 50. évfordulóján a Gryllus Samu vezette CHB Orchestra Rohmann Ditta csellóművész és egy vokális kvartettel kiegészülve eleveníti fel a világhírű komponista műveit kortárs zenei környezetben. A sorozat korábbi eseményeinek struktúráival ellentétben ezúttal nem két különálló koncertet mutatunk be egymás után, hanem egyetlen koncertként ötvözik az eredeti szerzeményeket a 21. századi improvizációs technikákkal.

Kodaly Artikel
Kodály Zoltán a 20. századi egyetemes zeneművészet meghatározó alakja. Népzenekutatóként és – tudósként Bartók Béla és Lajtha László mellett főszerepet játszott a népi zenei kultúra felfedezésében és megörökítésében. A sokéves kutatómunka saját zeneszerzői munkásságára is mély hatást gyakorolt – akárcsak életre szóló barátsága Bartók Bélával. Az olyan, kimagasló munkák mellett, mint a Székelyfonó, a Psalmus Hungaricus vagy a Missa Brevis, Kodály a zenei oktatás úttörőjeként vált világhírűvé. A Kodály-módszert ma is alkalmazzák a világ számos zenei iskolájában.
A Collegium Hungaricum Berlinben 2017 októberében egyhetes, helyszíni közös munkára gyűlnek össze az október 27-re tervezett koncert résztvevői – ekkor alakul ki az est végleges programja.
A program kurátora Mándli Endre Vazul.

 

További részletek a programról

Helyszín:
Moholy-Nagy Saal
Collegium Hungaricum Berlin
10117 Berlin, Dorotheenstraße 12

Időpont:
2017. október 27. 20:00

Fellépők:

Mentor, soundpainter, művészeti vezető, basszusgitár: Gryllus Samu
Gryllus Samu (1976, Budapest) zenész, zeneszerző, karmester. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, valamint Ausztriában, Németországban és az Egyesült Államokban tanult. A kondukciós módszerre épülő „Soundpainting” okleveles oktatója, a Magyar Soundpainting Társaság (MASZAT) alapítója.

CHB Orchestra: Csongrádi Gábor (gitár), Hock Ernő (basszusgitár), Rudi Fischerlehner (dob), Anna Kaluza (szaxofon), Mándli Endre Vazul (dis/harmonika), Mészáros Ádám (elektronikus gitár), Rieko Okuda (zongora, billentyűs hangsezerek)
A CHB 2016-ban alakult, a conductiont és soundpaintinget is alkalmazó rögtönző zenészekből álló rezidens zenekara már több alkalommal sikert aratott Jean-Paul Bourelly, Renée Baker, valamint Gryllus Samu irányításával. Eddig többek között Kurtág György és Bartók Béla munkáira reflektáltak a koncerteken, 2017. április 28-án pedig saját szerzeményeiket mutatták be. A CHB Orchestra Budapesten is fellépett 2017. május 29-én.

Rohmann Ditta csellóművész
Csellóművész, szólista, jamarazenész és a Chamber Orchestra of Europe vendégelőadója. Budapesten Perényi Miklósnál és Baselben Ivan Moringhettinél tanult, emellett Bernhard Greenhouse, Frans Helmerson, Steven Isserlis, Rados Ferenc és Schiff András mesterkurzusain vett részt. Különdíjakat nyert a Premio Trio di Trieste-n és a zürichi Orpheus Festivalon. Jelenleg a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia doktorandusz hallgatója.
Murányi Márta, Szathmáry Judit, Mikecz Kornél, Georgi Sztojanov
A négy kiváló magyar szólista kifejezetten erre az alkalomra lép fel vokálkvartettként.
A programra a belépés ingyenes.
Facebook-esemény
Kodaly-emlekev logo HU

 

ESEMÉNYNAPTÁR

KIEMELT ESEMÉNYEK


2018
20
Október
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
Nincsenek események

ESEMÉNYEK

Nincsenek események

Hirdetések