2016. február 15., 20:00 | Montag Modus #07

Montag Modus a címe annak a havonta jelentkező performansz-sorozatunknak, amely különféle művészeknek, művészeti és tánc szakos egyetemi hallgatóknak kínál lehetőséget a bemutatkozásra. A sorozat nem titkolt célja, hogy egyrészt a magyar és a Berlinben élő nemzetközi művészek, másrészt pedig a különböző művészeti ágazatok közti együttműködést elősegítse.
Kurátorok: Szirmay-Kalos Léna, Krasznahokai Kata

Montag Modus #07, 2016. február 15.

2016.02.15., 20:00  |  Situation Room @ CHB  |  A belépés ingyenes
Közreműködők:
Achim Lengerer | Layout for CHB
Ioana Popovici | Work in Regress
BBB – Johannes Deimling | The Sound of the Leaves when the Feet Hits the Ground

201602 MM07 Lengerer Layout-for-MUMOK small  201602 MM07 Popovici Work-in-Regress small  201602 MM07 Deimling The-sound SL

Achim Lengerer: Layout for MUMOK, Bécs, 2013; ©Achim Lengerer | Ioana Popovici: Work in Regress; ©Amalia Malina | BBB Johannes Deimling: The Sound of the Leaves when the Feet Hits the Ground; ©Fruzsina Berkes

A Collegium Hungaricum Berlin (CHB) 2016. február 15-én, hétfő este 20 órai kezdettel mutatja be a Montag Modus performasz-sorozat idei első előadását. Az évad tematikája a Total Chaos ('teljes káosz'). Legyen szó akár az individuum saját szervezetlenségéről és a mindennapok szabályaiba való beilleszkedés nehézségeiről, vagy akár társadalmi, közösségi, nemzeti vagy globális problémákról, a káosz a jelenlegi és jövőbeli identitásunk szerves része.
Achim Lengerer performanszában a nyelv performatív jellegére, illetve annak politikai használatára fókuszál. A szavak és a nyelv egyre hangsúlyosabban vannak jelen olyan folyamatok és ötletek kezdeteinél, amelyek közös társadalmi tereket határoznak meg. Ioana Popovici performaszában a hatóságok szerepeire reflektál, arra, hogyan kezelik a hatalmat és a hatalomnélküliséget: milyen rituálék és tettek követnék a Mester találkozását az ostoba birkával? BBB Johannes Deimling a lehulló levelek hangjait elemzi, ahogyan azok olyan különböző felületekkel, mint festék, levelek vagy almák,  fizikai kapcsolatba lépnek. A performatív folyamat során a képi világ teljes káoszán keresztül feszegeti az emberi identitás problematikáit.

Közreműködők:
∎Achim Lengerer / Scriptings, Berlin | Layout for CHB | Performative Lecture | 30 Min.
Achim Lengerer a nyelvre és annak a politikában való használatára reflektál performanszok, rádiójátékok, installációk és ’Scriptings’ nevű kiadványain keresztül. Lengerer az elmúlt években olyan projekteket hozott létre, mint a ’freitagsküche’ Michael Riedellel (Frankfurt, Berlin) vagy a ’voiceoverhead’ az izraeli Dani Gallal. 2009 óta üzemelteti a berlini székhelyű ’Scriptings’ nevű showroomot és kiadót, amely szólóprojektjeihez hasonlóan diszkurzív térként van jelen, ahol különböző művészekkel, írókkal, grafikusokkal, előadóművészekkel és kiadókkal dolgozik együtt. Lengerer jelenleg a londono egyetemen végez kutatásokat a "próba" műfaja kapcsán.
∎Ioana Popovici | Work in Regress | Performance | 30 Min.
Ioana Popovici koreográfus, tanár, performer és object-theatre előadóművész, aki a bukaresti Floria Capsali Dance School-ban és az Academy of Theatre and Film-en tanult. Munkái különböző fesztiválokon és galériákban kerültek bemutatásra Európában, az USA-ban, Mexikóban, Dél-Koreában, Izraelben és Brazíliában. Olyan koreográfusokkal és rendezőkkel működött együtt, mint Charles Linehan, Karine Ponties, Viliam Docolomansky, Vava Stefanescu, Simon Vincenzi vagy Luis Guerra.
Munkáihoz inspirációként szolgálnak azok a helyzetek, amelyek sokszor önellentmondásosak; performanszaiban a nyugtalanságot, bizonytalanságot és lehetséges veszélyt jeleníti meg. Samuel Beckett és Andrej Tarkovszkij világa erős hatással volt rá, ezek vezették később olyan formák és területek felé, mint az Art Brut, a live art, képregények, a punk kultúra, a video-art, a Film Noir, a Theatre of the Oppressed stb. A kiszámíthatatlan, a kaotikus és a nem-lineáris struktúrák állnak érdeklődése középpontjában, meggyőződése ugyanis, hogy a legérdekesebb dolgok a káosz és a stressz határán történnek. 
∎BBB Johannes Deimling | The Sound of the Leaves when the Feet Hits the Ground | acted images [agierteBilder]
BBB Johannes Deimling munkásságát az ’Art Povera Performance’ fogalmával írhatnánk le: vagyis komplex tartalmakat, szituációkat és pillanatokat egyszerű és elemi módon mutat be. A művész ’aktív képei’ (agierteBilder) eredetileg vizuális alkotások, amelyek viszont fokozatosan közelítenek minden érzékszervünkhöz, hogy a banális mindennapi élet apró változásait holisztikus szemléletben mutassák be. Az esztétika és az anyagok átalakulásának lehetősége foglalkoztatja, a performatív alkotást a vizualitás oldaláról közelíti meg. Szerinte ’nem az akció a performasz lényege, hanem az anyagok, a tárgyak és akciók kombinációjának a térrel és az idővel való összhangjából született kép.’ A költészet, szobrászat, építészet, tánc, hangok vagy rajz nyitott dialógusával performatív kollázsokat teremt, amelyek kommunikációs eszközként jelennek meg a közönség felé.
BBB Johannes Deimling több mint 15 éve művészeti kutatásainak terét a performatív folyamatok tanítására és tanulására is kiterjesztette. 2008-ban megalapította a PAS | Performance Art Studies független pedagógiai és művészeti projektet, ahol fesztiválok, előadások és különféle, a performanszművészetekhez köthető eseményeket szervez. 2012 óta egyetemi docens a norvég NTA – Norwegian Theatre Academy, Østfold University College-ban.

 

CALENDAR

SPECIAL EVENTS


2020
5
August
Mo Di Mi Do Fr Sa So
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Keine Termine

EVENTS

Keine Termine

Banners